onsdag 29 juni 2011

Learning Management Systems


Jag har studerat på högskolor/univeristet sedan 2006, både på campus och via nätbaserad distans, och jag hade en av mina vfu-perioder i en gymnasieskola med 1-1 datorer. . På så sätt har jag provat på flera olika digitala lärplattformar, i olika grad. Jag tycker verkligen att det är ett potent verktyg för lärande, om det är rätt använt. Läraren eller kursansvarig, har stort inflytande över hur LMS används, och i vilken utsträckning det fungerar som lärverktyg eller bara som förvaringsplats och anslagstavla. Mycket handlar om vilken struktur de olika verktygen ligger under. Om det är lätt att hitta, både överskådligt och en röd tråd genom strukturen. Det svåraste med att studera på distans, är att veta vad som förväntas av en. I en grupp på campus frågas det ofta mellan studenterna; var det denna boken? Vilket kapitel? Förstod du frågan? osv. Som distansstudent har man antingen kontakt med sina studiekamrater via en studiegrupp eller genom diskussionsforum. I de kurser jag gått, där vi inte har haft vare sig det ena eller det andra, har man haft ganska dålig kontakt mellan studenterna. Att studieresultaten blir bättre och enklare att uppnå i samklang med studiekamrater, är otvetydigt, så det bör man eftersträva vare sig det behövs eller inte, i alla kurser.
Jag skrev tidigare "bara som förvaringsplats och anslagstavla", och det lät litet nedlåtande. I den LMS-baserade undervisningen – campusförlagd eller på distans – är det just de funktionerna som är avgörande. Om inte den tids-, plats-, säkerhets- och integritets-effektiva förvaringen av dokument, presentationer, föreläsningar, meddelanden litteratur, osv hade funnits, tror jag inte att plattformsmodellen hade varit lika intressant.

Properitär vs öppen källkod.
Jag har inte riktigt klart för mig alla perspektiv på öppen källkod än, men generellt undrar jag om upphovsrätten har någon framtid i properitär form. Vem kommer i framtiden att vilja betala för basutbud, när det finns gratis. Kan man dessutom vara med och forma nya delar efter sina egna behov, ser jag inga nackdelar. Jag föreställer mig antagonisters argument om säkerhet (tillgänglighet för trojaner, maskar etc.) och kontinuitet ( eg. Omskrivning för kontrollbehov) motverkas av teknikens utvecklingstakt och skoldatanätens begränsningar. Sen får man förstås inte glömma att allt kostar – det är bara en fråga om hur man vill betala. Kan/ska reklam kunna finansiera skolportaler? Kanske är detta något för förlagsbranchen, som jag inbillar mig redan nu är påverkade av lärarnas mer omfattande produktion.
Problem jag har stött på, som t.ex svårigheter att öppna dokument av diverse olika format, och servrar som kraschar samtidigt som alla ska lämna in tentor, och uppsatser, är förhoppningsvis spädbarnsproblem.

Inför mitt nya arbete i högstadiet, från och med i höst, brinner jag av iver att sätta igång och kommunicera målen, göra material/litteratur tillgängligt, kommunicera med föräldrar, och mycket mer. Men kan man egentligen kräva att alla elever ska ha tillgång till internet hemma? Och hur ska jag få det att fungera med ett snigelskoldatanät med växtvärk, och två datorer i salen? Jag hoppas få med mig flera kollegor i lärarlaget – vilka kunskaper har de? Frågan är om inte Google, wikispaces eller liknande är den enda portal som behövs.... Jag hoppas kunna svara på den frågan efter fler moment i detta avsnitt.

tisdag 28 juni 2011

Sociala nätverk i skolan?

Jag har varit facebookanvändare i något år, och twitterkollare lika länge, men jag har inte bidragit så mycket själv än. Jag är nog litet skeptisk till vad jag har sett andra skriva. Därför var det bra att jag fick en liten tumskruv, att uppdatera mitt twitterkonto, och tänka ett varv till.
Jag har ganska länge funderat på vad som händer när det kollektivistiska synsättet i samhället minskar, individualismen uppmuntras och folkrörelserna krymper. Solidaritet är numera ett ganska omodernt fenomen och många grundskolelever har ingen aning om vad det betyder. Vi är alla barn av vår tid, och måste följa med i förändringarna. Det är därför extra roligt att sociala nätverk har fått den utbredning och tillgänglighet den har idag. Jag betraktar dem som de nya demokratirörelserna, och i och med revolterna i medelhavsregionen under våren, har jag fått vatten på min kvarn. Från den synvinkeln är det en självklarhet att sociala nätverk måste få plats i skolans värld.

Å andra sidan har elever svårt att koncentrera sig på skolarbetet under lektionerna, om man tillåter sms. Hur ska det då gå för dem, när facebook, twitter och liknande, är tillgängliga under lektionstid. Under min vfu hade jag lektioner där alla hade egen uppkopplad dator. Trots att jag undervisade i ett för eleverna intressant ämne, och med ganska omväxlande lektioner, hade eleverna ofta spelo och facebook framme, istället för att jobba. De hade helt enkelt svårt att värja sig. Det vet man ju själv hur tiden flyger fram när man spelar eller liknande.
Jag tänker att nätverkande inte går att förbjuda. Så; if you can´t beat them – join them. Nu är det upp till oss lärare att ge eleverna användningsområden och nettikett.

Nu har jag gått med i Dela också. VI får se hur mycket tid jag kommer att nätverka i framtiden.

måndag 27 juni 2011

Framtidens bastu....


Nätverkande, nätverkande och åter nätverkande! Jag vill inte veta vad alla gör, hela tiden! Det är slöseri med min dyrbara tid. Dessutom är det oförskämt att sätta igång och skriva på datorn eller mobilen en massa onödiga saker, när någon annan är närvarande. Ensam med sin mobil eller laptop, vill man ju inte gå omkring och vara. Man vill ju samverka! Dessutom är det ett hot mot folkhälsan, allt detta datorsittande och spelande. Folk kommer förlora förmågan att läsa längre stycken än ett kortare kåseri, om de hela tiden matas med rumphuggna sentenser. Språket förflackas och kommer i förlängningen dö ut! Om vi inte har drunknat i klimatförändringarnas nya syndaflod. Demokratin kan hälsa hem, om facebook och google får hållas, till slut har de fullständig kontroll över vad var och en gör, och kan styra in oss i grupper där folk tror att det är sanning de läser, och agerar därefter. Inte undra på att unga människor går bärsärk och dödar folk till höger och vänster. De har lärt sig det på internet! Om man bygger upp hela samhället på it-chimären, och så blir det strömavbrott! Då är det HELT KÖRT! ( Och detta vill du medverka till!!?!) Skaffa dig ett RIKTIGT kontaktnät. Ett som man kan diskutera VERKLIGA problem och lösningar med, över en bastu och en golfrunda.
eller...

En av de viktigare kunskaperna skolan förmedlar, är den att fungera i samklang med en grupp på olika sätt. Att öva turtagning, räcka upp handen när man vill prata, grupparbeta och uttrycka sig så att andra förstår. Men också att ha kunskap och medkänsla om andra kulturer. De formella kunskaperna i t.ex. geografi, är till för att vi ska kunna förstå människorna i vår omvärld.
Till den förändringsobenägna skulle man kunna förklara det så här:
Det är ingen skillnad! Det är bara pennan och pappret som har utvecklats litet. Och begreppet text inbegriper litet mer än bara bokstäver.... bilder och sånt. Och redovisningen blir litet roligare och effektivare om man sätter bilder till.. Men diskussionen tar litet längre tid, mellan inläggen. Kanske blir de mer genomtänkta då.. Och så GILLAR ungdomar det, oxå! Och så är det några fler med och diskuterar!


tisdag 21 juni 2011

Youtube.

Youtube here I come......

Här kommer länken till min snabbinspelade presentation.

eftersom jag använder mig en hel del av filmklipp och även hela filmer i min undervisning, är detta en kanal jag kommer att använda mig av MYCKET

Dela bilder...

Jaha, nu har jag skaffat ett flickr-konto. Verkar vara en reko plats att lägga in foton på.. Jag har inte kollat hur mycket plats totalt jg har tillgång till, men eftersom vi är en familj som är utspridd över världen, kan det bli en hit.
Jag tänker mig att flickr kan vara användbart för mig som lärare i bild/visuell kultur, där mycket handlar om att dela och resonera över bilder. Inte minst att dela och samarbeta med kollegor över ett smart bildforum, vore konstruktivt. Jag ska fortsätta att fundera på hur, vad och varför, jag kan använda flickr. En annan sak att kolla är hur jag kan hålla isär mina privata bilder, proffesionella bilder och elevbilder.. Kanske jag får skaffa fler konton.


mera blogg kommer.... :-)

JA, det var ju det där med att ladda upp någon annans bild, oxå. Det här är utsikten över de hus jag har växt upp i, i Göteborg. Snyggt foto av Maol

fredag 17 juni 2011

Gotta share!!!

Bara måste skicka vidare ett videotips...

Här!

Första inlägget

Dags för mitt första blogginlägg på kursen Digitalt lärande.


Den första veckan (eller egentligen den andra) har varit mycket intensiv. Eftersom jag avslutade min lärarutbidlning med ventilering och justering av examensarbetet förra veckan, fick jag göra en rivstart denna veckan. Kursrummet är föredömligt upplagd, och formerna för aktiviteter under kursen är beroendeframkallande.. Man börjar bläddra så smått, och hamnar på ett klipp om digital kompetens. Bläddrar vidare och hittar framtidsvisioner, instruktiva definitioner, lärverktyg, skolexempel mm. mm. Att ha delar av litteraturen i form av korta youtubeklipp, har både för- och nackdelar. Man blir översköljd av intressanta fakta och karismatiska talare, och det känns som om man tankar meta-kunskap direkt. Verkligen mycket stimulerande.Det är troligen en chimär, och förmodligen en fälla.. Risken är nog stor att jag behöver skriva ned det jag ser, och tänker – gärna innan nästa filmsnutt, eller textavsnitt, för att kusnkapen ska bli bestående..


Aha-upplevelser.... nja .. det var nog inte några nyheter för mig, direkt, men min alldeles egna nya tanke denna veckan var en skeptisk sådan... Är jag offer för kommersiella krafter, när jag låter mig hänföras av IKT-mediernas inneboende kraft och fenomenala möjligheter till nyskapande inslag i gamla strukturer... Måste man ha allt, göra allt, bara för att man kan.??


Fantastiskt att inte längre få avlöningschecken, som måste lösas in på en bank, för att sedan behöva gå till en annan bank och sätta in pengarna på bankbok, för att inte behöva gå till banken före kl. 15 för att hämta pengar för att handla... Stå i kööö

Jo för sjutton, det är bara att köra..
Som jag ser det blir den största utmaningen under de följade 5-10 åren, att få kommunernas datanät att hänga med.. Hur ska jag kunna införliva digitalt lärande i en skola med 400 elever och 64 datorer. Mobilerna... Jag gjorde en liten studie om digitala verktyg i skolan när jag läste bild3. (DU) Där framkom det att eleverna i högstadiet nästan till 100% hade ständig tillgång till mobiltelefon. Men har de befogenhet/pengar att ringa för? Ska de i så fall betala själva, eller ska skolan ha trådlöst nätverk som de kan använda? Hur långt ska det sträcka sig i så fall..? Ska elever som inte är närvarande få vara med då? Och, slog det mig, ska LÄRAREN finansiera sin kommunikation via mobilen själv? (självklart inte.... ) Ska skolan tillhandahålla mobiltelefoner till alla elever? Istället för böcker...kanske..
Det blev ett långt inlägg, detta. Jag får fortsätta en annan gång.

måndag 13 juni 2011

nystart!!

Denna bloggen har jag inte använt på länge, men det passade ju bra när jag nu ska blogga inom kursen: "Digital kompetens och lärande - IKT och pedagogik för det 21:a århundradet"!

Snart kommer jag igång!!