fredag 1 juli 2011

Lärplattformar - övningar och uppgifter

Nu har jag gått igenom en del av övningsmomenten i Bilda. Jag har skapat en projektgrupp, gjort en enkätundersökning, och meddelat detta på anslagstavlan. Jag har öppnat ett diskussionsforum om huruvida böcker har tjänat ut sin roll, och jag har svarat och diskusterat på andras diskussionsforum och enkäter. En av kurskamraterna har gjort en mycket fin uppgift, med bifogat material, inlämninguppgift, instruktionsvideo, och ett test. Jag ville verkligen göra ett lika fint upplägg med ett lektionsmoment, för mina framtida elever, men saknar totalt inspiration för lektionsmoment. Vid närmare eftertanke kommer vi antagligen inte att ha tillgång till Bilda, på den högstadieskola jag kommer att arbeta, så jag ska nog göra ett lektionsupplägg på google docs, istället. Enligt referens finns många av de funktionerna man kan hitta i LMS i Google, och att man lätt kan sy ihop en egen "portal". Det skulle kunna vara ett framtida projektarbete i kursen. Att sy ihop en egen kursportal i Google docs.
Jag tog mig också en tur på http://moodle.org/ och även den plattformen verkar vara användbar. Fördelen med den är också att den är gratis. Tydliga och bra instruktioner, delvis på svenska.
Http://sakaiprojekt.org/ är ett system, som utvecklas på olika lärosäten över världen. Jag gjorde en exkursion på Stockholms Universitets variant, som heter Mondo; https://mondo.su.se/portal. Denna portal verkar ha ungefär samma upplägg som Bilda, vilket vi använder på kursen. Mycket bra, med tydliga strukturer och många funktioner.
Sammantaget är de olika lärplattformerna lika varandra vad gäller funktioner. Säkert finns det skillnader, men jag har inte upptäckt några som skulle kunna avgöra mitt val (om jag fick välja...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar